Van vrijdag 6 tot en met zondag 8 april hebben de scouts meegedaan aan de regionale scoutingwedstijden (RSW) in Rijen. Daar hebben ze er samen met 300 andere scouts uit de regio gezellig weekend van gemaakt vol echte scoutingactiviteiten. Van slapen in een tenten tot trefballen met 8 ploegen tegelijk, en van een lange fiets- en wandeltocht tot rustig kletsen bij een kampvuur. En alsof dat allemaal nog niet leuk genoeg is was het ook nog eens een erg succesvol weekend voor de scouts; alle vier de ploegen zijn namelijk in de top tien geëindigd, wat met 51 deelnemende ploegen een enorm knappe prestatie is.

De Bode schreef ook een stuk over de RSW, waarbij ook een aantal van onze scouts op de foto’s staan. De tekst van dat artikel staat ook hieronder.

Bredase ploegen winnen Regionale Scoutingwedstrijden

BREDA- Voor zo’n driehonderd scouts stond afgelopen weekend in het thema van tochten lopen, keukens pionieren en spellen spelen. Zij streden van vrijdag tot en met zondag op het oude defensieterrein in Rijen op de Regionale Scoutingwedstrijden (RSW). De Bredase ploegen van scouting Sint Martinus en scouting Sint Joris schreven de wedstrijd op hun naam. Scouting Frederik Hendrik, winnaar van vorig jaar, eindigde met vier ploegen in de top tien waarvan de derde plaats de hoogste was.

Wie denkt aan scouting, denkt niet snel aan een wedstrijd. Toch trekken de scouts van Regio de Baronie (o.a. Breda, Etten-Leur en Rijsbergen) één keer per jaar alles uit de kast om de Regional Scoutingwedstrijden op hun naam te schrijven. Drie dagen lang kunnen zij in ploegen van ongeveer zeven scouts punten verdienen voor allerlei activiteiten. Bijvoorbeeld voor een lange fiets- en wandeltocht, voor hun kookkunsten, het opzetten van de tent en bouwen van de keuken en voor een sport- en spelochtend op zondag. “Eigenlijk krijgen ze bijna voor alles wat ze dit weekend doen punten”, legt leiding Gijs Wijngaards uit. “Dat past natuurlijk ook goed bij scouting, want we doen ook tijdens onze normale opkomsten ook bijna iedere week wat anders.” Het groepje wat op alle onderdelen het hoogste aantal punten heeft gehaald mag zichzelf de beste van de regio noemen. En naast die eer komt de winst ook nog met een andere gewilde prijs: een ticket voor de Landelijke Scoutingwedstrijden. Met Pinksteren gaan de nummers één en twee naar de landelijke wedstrijden in Baarn. Toch was er niet veel teleurstelling bij de scouts die niet in de top twee waren gekomen. Enthousiasme over het gezellige weekend overheersde.

Subkamp
De ouders die bij de prijsuitreiking waren, konden op weinig aandacht van hun kinderen rekenen. Die waren allemaal nog druk bezig met de uitslag bespreken en afscheid nemen van hun vrienden en alle scouts die ze het weekend hadden leren kennen. Want waar de scouts normaal gesproken vooral met hun eigen groep zijn, ontmoeten ze op RSW scouts uit de hele regio. “De scouts hebben hun tent en eigen gebouwde keuken op een subkamp opgezet, waar alleen maar ploegen staan van andere groepen”, legt subkampstaf Femke de Koning uit. “Het is super leuk om te zien hoe zij elkaar leren kennen en er nieuwe vriendschappen ontstaan.”

Thema
De Regionale Scoutingwedstrijden hebben altijd een thema wat met veel energie en enthousiasme wordt uitgewerkt én verbeeld door het themateam. Dit jaar was dat thema De Oscars. Er was dan ook een groot podium met rode loper én gouden beeldje opgebouwd waar het themaverhaal werd opgevoerd. “Er waren vier genomineerden voor de oscars, en de scouts mochten stemmen wie er zou winnen. Maar tegelijkertijd bleek ook de broer van één van de genomineerden vermoord te zijn. Dus de scouts moesten ook een soort cluedospel spelen”, legt Roar Luiten van het themateam uit. Als themaopdracht hadden alle ploegen voor ze naar de RSW kwamen zelf een ster voor op de walk of fame moeten ontwerpen. En daar zat dan ook een aparte prijs aan verbonden die gewonnen werd door hetzelfde groepje van scouting Sint Martinus die ook de RSW zelf op haar naam schreef. Een zeer terechte winnaar dus van een zonnige en uitdagende editie van de RSW.

Berichtnavigatie